Home  
  Events Calendar  
  Benefit events  
  News  
  Photo Album  
  Video  
  Classes  
  Mailing list  
  Directory  
  Immigration info  
  About us  
  Contact Us  
  Media  
  Travel  
  My Visit  
 
 
energize
 
bcen
thrive market madara
 
 
 
 
 

     
 




Only the GOOD news ...

English text

Център Мадара на годишния фестивал на Франкофоните
14 март, 2015

Благодарим на Нели Тончева за представянето на Център Мадара на годишния фестивал на Франкофоните -
http://centermadara.com/events/2015/french/french.html.
България е член на съюза на Франкофоните от 1991 година.

Нели представи различни характерни за страната ни факти и също така запозна посетителите с различни традиции и народни ритуали.
Посетителите имаха възможност да участват в направата на традиционните Български “мартеници” и научат повече за този уникален пролетен ритуал.

bulgaria_france.JPG

През 2014 Нели Тончева съвместно със американската писателка Ребека Картър издаде книгата Kнигата “Мистичната Емона” е трилогия, история за любовта между самодива и смъртен, оцеляла през вековете, едно пътуване в миналото и настоящето. Романа ще ви отведе на магическо пътуване до Емона, където ще научите легенди, митове и ще опознаете българския бит отблизо.  Книгата е изпъстрена с български традиции и ритуали и запознава читателя с красотата на Българския бит и духовност и мистичните самодиви.

Нели издава втора книга със заглавие "Светлиа Любов и Ритуали", която ще помогне на читателите да научат за основните български традиции и вярвания. Книгата ще се представи на Годишният благотворителен концерт "Магията на Бълагрия" >>

bg_event_4.JPG
Заглавието на книгата “Светлина Любов Ритуали” не е случайно.
 Светлина: Един от главните герои в ритуалите и фолклора е слънцето. Древните ритуали са фокусирани върху сезоните и жизнените цикли. Всяка година, слънцето, символ на живота, умира и се ражда отново. Светлината и топлината събужда природата през пролетта, за да започне нов цикъл.

 Любов: Подобно на слънцето, любовта е от съществено значение за цикъла на природата. Любовта е важен аспект от човешкия живот. В древни времена, както и днес, ритуалите почитат плодородието, раждането, брак, смърт и безсмъртие чрез прераждане. В българските традиции почитането на паметта на мъртвите е особено важно и до днес. Също така, много от тези ритуали се извършват конкретно, за да защитят семейството от недоброжелателни духове и същества, които се разхождат между царството на небето, земята и подземния свят. Но ритуалите са не само за защита, пожеланията за здраве и богатство са другата причина.

love_rituals_add_v2.jpgРитуали: Всеки човек има и включва някакъв вид ритуал в техния начин на живот. Те са повод за семействата да се съберат около масата и да споделят вкусни гозби, семейни спомени, любов и традиции от поколение на поколение. Ритуалите свързват миналото с настоящето и ни помагат да разберем нашето бъдеще.

“Светлина Любов Ритуали”описва много български ритуали, които са оцелели през вековете. Те са се предавали от поколение на поколение и все още се практикуват в различни части на България под една или друга форма.

Книгата е разделена на четири сезона и разбира се започва със зимата. След всеки сезон или раздел, има малък тест за читателите. Идеята ни е, не само да опишем ритуалите, но и да направим книгата интересна за всички възрасти. Имаме и няколко страници, където показваме как се правят мартеници, сурвачки и великденски яйца с натурални оцветители.

За да помогнат на учителите да участват в тези традиции, в книгата те ще се запознаят с Мария, героиня от "Мистичната Емона" нейното семейство и любимото им куче, Балкан. Тя и семейството и ще отворят вратите на дома си за да можете да участници в тези празници с тях. Макар, че в книгата има много факти, резултат на изследвания, книгата не е научен труд. По време на писането на книгата, Ребека успя да научи много за българския бит и гостоприемството на българите.bg_event_3.JPG
В последната част на книгата сме включили дванадесет традиционни рецепти под заглавие "Кухнята на Мария". Тя е една от героите в “Мистичната Емона”. Българската кухня е богата, както душата на българина. 
Въпреки, че голяма част от съдържанието е общоизвестно сред тези, които практикуват тези вярвания, дори те ще открият нещо ново, нещо, което те могат да предадат на бъдещите поколения да запазят обичаите живи. За тези, който се интересуват от България, книгата ще им помогне да открият нейната скрита красота и магия и духовността на българина.

Книгата “Мистичната Емона”. може да се закупи от http://www.amazon.com/Mystical-Emona-Souls-Journey-Volume/dp/1500616974

Повече за книгите може да научите от блога:
http://mysticalemona.com/tips-for-authors/

Автор БАЦ Мадара

 

 

 Our friends  



Todor Ialamov

Vasil Nenkov


David Flashenberg



emona